Kuskus z soczewicą

Składniki:

- puszka cieciorki
- cebula
- 25 dkg mięsa wołowego mielonego
- 3 ząbki czosnku
-około szklani kuskusa
- wrzątek do zalania kaszy
- oliwa do smażenia (około dwóch łyżek)
-  garam masala do smaku ( ja daję około 1- 1,5 łyżeczki)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- opcjonalnie cynamon do smaku

Przygotowanie:

1. Kuskus wsypuję do miseczki, zalewam wrzątkiem 0,5 cm ponad poziom kaszy. Odstawiam na kilka minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie kuskus rozdrabniam widelcem i odstawiam do wystygnięcia.
2. Na patelni rozgrzewam oliwę, na której  szklę cebulę razem  z posiekanym czosnkiem. Dodaję mięso i smażę wszystko 5- 8 minut. Doprawiam solą i pieprzem, dorzucam odsączoną z zalewy cieciorkę i duszę około 15 minut.
3. Na końcu dokładam kuskus,  delikatnie mieszam, doprawiam garam masala, cynamonem, solą, pieprzem i całość ponownie mieszam.


1 komentarz

  1. i kuskus i soczewicę bardzo lubię, więc połączenie smaków jak najbardziej dla mnie ciekawe.:-)

    OdpowiedzUsuń