- kilogram białej cebuli
- łyżeczka płatków chili
- 3 łyżki rodzynek
- 0,5 litra soku z pomarańczy
- 0,75 szklanki cukru
- łyżeczka ziarenek kolendry
- łyżeczka soli
- 6 gałązek tymianku
Przygotowanie:
1. Obraną, pokrojoną w kostkę cebulę mieszam z płatkami chilli, rodzynkami i sokiem pomarańczowym. Przekładam do garnka, doprowadzam do wrzenia i na małym ogniu gotuję godzinę.
2. Po godzinie dodaję cukier, mieszam. Dodaję listki tymianku, sól i kolendrę. Gotuję 20 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Gorący chutney przelewam do wysterylizowanych* i suchych słoików. Zakręcam, odstawiam do góry dnem do wystygnięcia.
* sterylizacja słoików
Chutney z białej cebuli jest pyszny.Robię go od 2 lat i ostatnio zagapiłam się i dodałam od razu wszystkie składniki ( z wyjątkiem świeżego tymianku). Bez szkody dla smaku.
OdpowiedzUsuń