Beza z bitą śmietaną i malinami


Składniki:

 - 4 białka
- 300 g cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej albo kukurydzianej
 - łyżeczka białego octu winnego
- 400- 500 ml śmietany kremówki 36%
- maliny (albo inne owoce sezonowe)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
2. Białka ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodawałam stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną i ocet winny.
3. Na blasze położyłam papier do pieczenia, na k†orym narysowałam okrąg. Wypełniłam go ubitymi białkami i wstawiłam do piekarnika.
4. Po pięciu minutach pieczenia temperaturę piekarnika zmniejszyłam do 150 i piekłam Ļółtorej godziny.
5. Wyłączyłam piekarnik, a bezę studziłam przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzoną bezę przełożyłam delikatnie dnem do góry.



6.  Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywną masę. Pokrywam nią bezę i dekoruję owocami.




4 komentarze

  1. Pięknie wygląda... i jeszcze lato czuć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z malin trzeba korzystać teraz, bo zaraz się skończą i będzie smutno bez nich :( piękna beza

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale słodkie pyszności, pięknie udekorowana, ostatnio używałam śmietany do ubijania Pilos z lidla, pysznie mleczna, na weekend u mnie na pewno pojawi się taka beza:)

    OdpowiedzUsuń