Tarta z figami, serem ricotta i miodem


Produkty na ciasto:
 - 125 g mąki pszennej
- szczypta soli - 25 g mielonych migdałów
- 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- zimna woda


Przygotowanie:
fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia
1. Do malaksera przesiewam mąkę, sól, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Przekładam składniki do dużej miski, dodaję zmielone migdały, mieszam, wlewam niewielką ilość zimnej wody i zagniatam ciasto.
3. Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję do rozmiaru formy.
4. Ciasto przekładam do formy na tartę i wypełniam wnętrze. Wałkiem dociskam ciasto wokół krawędzi i usuwam jego nadmiar.
5. Na ciasto wyłożone w formie na tartę, wykładam wycięty pergamin i kładę na niego fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia. Schładzam w lodówce 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
7. Po 30 minutach wyjmuję formę z ciastem z lodówki, wkładam ją do piekarnika i piekę 10 minut.
8. Wyjmuję z piekarnika i delikatnie usuwam fasolki ceramiczne i pergamin.



figi
Składniki na farsz:  

- 6 świeżych fig
- 100 g cukru
- 600 ml wody
- 500 g sera ricotta
- 4 żółtka
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki naturalnego, płynnego miodu + miód do polania gotowej tarty

Przygotowanie:

1. Do rondla wrzucam figi, wsypuję połowę cukru i wlewam wodę. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu 10 minut. Po ugotowaniu odcedzam i chłodzę.
2. Ser ricotta, żółtka i esencję waniliową mieszam. Dodaję resztę cukru, wlewam 2 łyżki miodu i miksuję.
3. Utartą masę przekładam na podpieczone ciasto i piekę 30 minut. Wyjmuję z piekarnika.
4. Figi kroję wzdłuż na plasterki i rozkrojoną stroną do góry układam na tarcie.
Polewam miodem i podaję.











6 komentarzy

  1. Wiele bym oddała za kawałek takiej tarty... Jeszcze nie udało mi się trafić na świeże figi w tym roku :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ania świeże figi dostaniesz w polo marketach i bodajże w Kauflandzie:)

    Takie połączenie fig z miodem i ricottą jest nieziemsko smaczne! i ten spód migdałowy mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, figi kupiłam na targu warzywnym, ale widziałam je też w Almie sprzedawane na sztuki i w Simple sprzedawana na wagę.

    OdpowiedzUsuń
  4. skosztowałabym... z chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała ; ) Też taką zrobiłam ; )

    OdpowiedzUsuń