Sezonowe warzywa z cząbrem

Składniki:

- kabaczek
- bakłażan
- 2 nieduże cukinie
- 2 nieduże patisony
- 2 łyżeczki chilli w proszku
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- duży ząbek czosnku
- cebula
- 6 łyżek oliwy
- pęczek cząbru
- kilka łyżek greckiego jogurtu
- ryż do podania

Przygotowanie:

1. Kabaczka, bakłażana, cukinię i patisona pokroiłam w kostkę. Ułożyłam je w płaskim żaroodpornym naczyniu. Doprawiłam solą, pieprzem i chilli.
2. Dodałam, obrany, posiekany czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę. Wymieszałam, skropiłam oliwą, posypałam listkami cząbru i raz jeszcze wymieszałam.
3. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni, włożyłam do niego warzywa, które co jakiś czas mieszając piekłam 25 minut.
4. Upieczone warzywa podałam z jogurtem i ugotowanym na sypko brązowym ryżem.


Inspiracją na to danie był przepis z październikowego numery magazynu "Kuchnia".




1 komentarz