Tajskie pulpeciki mięsne

Składniki:

- 100 g mielonej wołowiny
- 100 g mielonej tłustej wieprzowiny
- 1 białko
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
- łyżeczka  soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
- 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
-2 łyżki drobno posiekanej dymki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki cukru
- mąka do posypania
- 450 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

1. Wołowinę i wieprzowinę przez kilka sekund miksowałam w blenderze. Wlałam powoli białko oraz zimną wodę i miksowałam jeszcze przez chwilę aż masa zrobiła się jednolita.
2. Dodałam pozostałe składniki z wyjątkiem mąki i oleju i miksowałam przez minutę na pastę.
3.  Uformowałam rękami okrągłe pulpeciki o średnicy 4 cm i obtoczyłam je w mące.
5. Rozgrzałam na dużym ogniu wok, wlałam olej, kiedy tłuszcz zrobił się gorący wrzuciłam do niego pulpeciki. Smażyłam kilka minut aż zbrązowiały i stały się chrupiące. Gotowe pulpeciki wyjęłam łyżką cedzakową i odsączyłam na papierowym ręczniku. 

* przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchnia tajska" autorstwa Kena Homa






1 komentarz