- 9 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego (zmiksowanego np w blenderze)
- 1 łyżka nasion sezamu (zmiksowanych)
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- garść suszonych owoców Goji lub żurawiny
- 1 starte jabłko (ze skórką)
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 3 cm startego korzenia imbiru
- 1 łyżka inuliny
- do smaku łyżka- półtorej łyżki naturalnego, płynnego miodu
- szklanka wrzącej wody
Przygotowanie:
1. Do rondelka wrzuciłam płatki owsiane, pestki słonecznika, dyni, owoce Goij/ żurawinę, inulinę, cynamon i imbir, oraz zmiksowane nasiona siemienia lnianego i sezamu.
2. Całość zalałam wrzącą wodą (w takiej ilości, by przykryły wszystkie składniki powyżej 2 cm), wymieszałam, przykryłam i na małym ogniu gotowałam około dziesięciu minut często mieszając.
3. Zdjęłam z ognia, dodałam starte jabłko, sok z cytryny, a na końcu miód do smaku. Wymieszałam.
Gotowe!
wygląda przepysznie!:)
OdpowiedzUsuń