- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju
- posiekany szczypiorek- łyżka oleju + odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
1. Jajka wbijam do miski, solę. Mieszam z mlekiem/wodą i łyżką oleju, dodaję szczypiorek. Cały czas mieszając, dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
Składniki na farsz:
- cebula, drobno posiekana
- 600 - 700 g szpinaku
- 300- 400 g młodych pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 50 g sera gruyére lub innego długo dojrzewającego sera, startego na tarce
- sól
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła do smażenia
- łyżka masła do smażenia
Przygotowanie farszu:
2. Kiedy pieczarki stały się miękkie, dodałam ser i smażyłam do chwili aż się rozpuścił.
3. Naleśniki wypełniłam gotowym farszem, zawinęłam. Przed podaniem ułożyłam je w żaroodpornym naczyniu i przez kilka minut podpiekałam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz