Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem

Składniki na ciasto:

- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie  wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju
- posiekany szczypiorek
- łyżka oleju + odrobina oleju do smażenia



Przygotowanie:

1. Jajka wbijam do miski, solę. Mieszam z mlekiem/wodą i łyżką oleju, dodaję szczypiorek. Cały czas mieszając, dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.

Składniki na farsz:

- cebula, drobno posiekana
- 600 - 700 g szpinaku
- 300- 400 g młodych pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 50 g sera gruyére lub innego długo dojrzewającego sera, startego na tarce 
- sól 
- świeżo mielony czarny pieprz                 
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła do smażenia

Przygotowanie farszu:

1. Na patelni rozgrzałam tłuszcz, na którym zeszkliłam posiekaną cebulę. Dodałam szpinak, który ciągle mieszając smażyłam kilka minut. Doprawiłam go zmiażdżonymi ząbkami czosnku, dołożyłam pieczarki, doprawiłam wszystko solą, pieprzem i wymieszałam. 
2. Kiedy pieczarki stały się miękkie, dodałam ser i smażyłam do chwili aż się rozpuścił.
3. Naleśniki wypełniłam gotowym farszem, zawinęłam. Przed podaniem ułożyłam je w żaroodpornym naczyniu i przez kilka minut podpiekałam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz