Marokańska zupa z dyni z białą fasolą i przyprawami

według przepisu Gordona Ramsaya

Składniki:

- 750 g obranej i pokrojonej w 5 cm kostkę dyni (bez pestek)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szalotka, obrana i posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- sól morska
- czarny pieprz
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 600 ml gorącego bulionu z kurczaka
- 2 puszki (każda po 400 g z zalewą) białej fasoli, opłukanej i odsączonej
- natka pietruszki, posiekana
- natka kolendry, posiekana
- 4 łyżki jogurtu naturalnego albo greckiego, do podania

Przygotowanie:

1. W dużym garnku rozgrzałam 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzuciłam do niego  pokrojoną dynię, szalotkę i czosnek. Doprawiłam solą, pieprzem i na dużym ogniu, gotowałam 10 minut aż dynia zaczęła się karmelizować i robić miękka. 
2. Wsypałam przyprawy (paprykę, imbir, kminek i kurkumę) i kontynuowałam gotowanie przez blisko 5 minut, co jakiś czas mieszając zawartość garnka.
3. Wlałam gorący bulion, tak aby przykrył kawałki dyni, zagotowałam. Na małym ogniu zupę gotowałam kolejne 10 minut. Zdjęłam z ognia i w dwóch porcjach, zmiksowałam ją na gładką masę.
4. Utartą zupę przelałam z powrotem do garnka, zagotowałam. Wrzuciłam fasolę i posiekane zioła (pietruszkę i kolendrę), na średnim ogniu gotowałam 4 minuty.
5. Zupę przelałam do misek, a do każdej porcji dodałam po łyżce jogurtu.

Gordon Ramsay poleca podawanie tej zupy z dużą ilością podpłomyka.

* przepis pochodzi z książki "Zdrowa kuchnia" Gordona Ramsaya.

1 komentarz

  1. pyszna i dobrze przyprawiona- tak, że aż u mnie pachnie ziołami:)

    OdpowiedzUsuń