- 35 dag masła (półtorej kostki)
- 25 dag cukru
- odrobina wody
- 4 żółtka
- 10 dag gorzkiego kakao
- opakowanie wafli
- 2 łyżki koniaku
- wiórki kokosowe do posypania
- 4 żółtka
- 10 dag gorzkiego kakao
- opakowanie wafli
- 2 łyżki koniaku
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
1. Cukier wsypałam do rondelka, dodałam odrobinę wody i cały czas mieszając gotowałam do momentu aż się całkowicie rozpuścił.
2. Gotując cukier, partiami dodawałam masło.
3. Kiedy tłuszcz i cukier rozpuściły się, zdjęłam z ognia rondelek i cały czas mieszając dodawałam pojedynczo żółtka.
4. Kiedy wszystkie składniki połączyły się i nie było żadnych grudek, dodałam kakao i koniak i całość ponownie wymieszałam.
5. Masę rozsmarowałam na waflach kładąc jeden na drugim, a wierzchnią warstwę dodatkowo oprószyłam wiórkami kokosowymi.
6. Pischingera włożyłam na kilka godzin do lodówki. Gotowego pokroiłam na kilkucentymetrowe prostokąty.
inna wersja kokosanki:D
OdpowiedzUsuń