- 300 g makaronu noodles
- 200 g boczniaków
- 1,5 łyżki masła,
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, bazylii, kolendry, szczypiorku, tymianku)
- 1 łyżka sezamu
Składniki na dressing:
- skórka otarta z 1 cytryny
- łyżka świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
- 0,75 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 0,25 szklanki octu ryżowego
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Składniki dressingu, z wyjątkiem oliwy i oleju sezamowego, zmiksowałam w blenderze, dodałam oleje i jeszcze raz przez chwilę miksowałam.
2. Ugotowałam makaron według instrukcji na opakowaniu.
3. Umyte i osuszone grzyby pokroiłam w plastry i na patelni z rozgrzanym masłem dusiłam do momentu aż wyparowała z nich woda.
4. Ugotowany makaron wymieszałam z grzybami, ziołami i ziarnem sezamowym. Polałam dressingiem i jeszcze raz dobrze wymieszałam przed podaniem.
Smakowitości! :)
OdpowiedzUsuńależ bym jadłaa
OdpowiedzUsuń