- szklanka wody
- szklanka cukru
- - kostka masła (250 g)
- - 4 łyżki kakao
- - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- - 250 g- 350 g pokruszonych herbatników
- - szklanka bakalii (rodzynki, posiekane suszone figi, daktyle, posiekane migdały, suszona żurawina)
- - 500 g pełnotłustego mleka w proszku
- - cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Kakao i kawę wymieszałam w małej ilości wody.
2. Wlałam do garnka, dodałam cukier, masło i pozostałą wodę. Stale mieszając zagotowałam do momentu połączenia się wszystkich składników i rozpuszczenia cukru. Odstawiłam na bok na kilkanaście minut, aby masa lekko przestygła.
3. Następnie, ciągle mieszając, powoli wsypałam mleko w proszku. Na końcu dodałam herbatniki i bakalie.
4. Masę chwilę studziłam, a potem wylałam ją na rozłożoną folię spożywczą. Uformowałam czekoladę na kształt kiełbasy i ściśle zawinęłam w przezroczystą folię.
5. Włożyłam do lodówki na 4 godziny.
Gotowy blok można obtoczyć w cukrze pudrze jeżeli komuś jest za mało kalorii i za mało słodko ;-)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz