niedziela, 21 października 2012

Sernik z pomarańczą, limonką i kardamonem


Składniki na spód:

- 150 g drobno pokruszonych słodkich herbatników
- 90 g roztopionego masła

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni
2. Połączyłam ze sobą pokruszone ciastka z rozpuszczonym masłem. Dobrze wymieszaną masę rozprowadziłam na tortownicy, którą wcześnie wysmarowałam tłuszczem. 
3. Wstawiłam do piekarnika i piekłam 8 minut. Wyjęłam i odstawiłam do ostudzenie.

Składniki na masę serową:                

- 200 g twarogu sernikowego
- 0,5 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- skórka starta z 2 limonek
- 3 łyżeczki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 3 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki
- 1 lekko ubite jajko
- 0,5 szklanki mleka skondensowanego
- 2 łyżki bitej tłustej śmietany
- wiórki kokosowe (do dekoracji)

Przygotowanie:

1. Ser, kardamon, cukier i startą skórkę z pomarańczy i limonki wraz z sokiem z owoców ubiłam na kremową masę. wbiłam jajko, wlałam mleko, wymieszałam. Dodałam śmietanę i jeszcze raz całą masę wymieszałam.
2. Masę przełożyłam na przygotowany spód. Wstawiłam do piekarnika i piekłam do momentu aż ciasto się ścięło czyli około 30- 40 minut. 
3. Sernik studziłam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a przed podaniem schłodziłam go w lodówce.
2. Ciasto udekorowałam uprażonym na suchej patelni kokosem

* przepis na sernik pochodzi z książki "Cheesecakes of the World"


czwartek, 18 października 2012

Makaron somen z dynią i baklażanem



Składniki:

- 2 rózgi makaronu somen
- 1 bakłażan
- 0,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 3 cm kawałek obranego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- mała papryczka chilli
- szczypiorek
- 3 łyżki oleju sezamowego
- pęczek kolnedry lub naci pietruszki
- limonka pokrojona w ćwiartki

Przygotowanie:

1. Bakłażana kroję na pół, owijam folią aluminiową i razem z pokrojoną dynią wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut.
2. Na patelni rozgrzewam olej sezamowy, wrzucam na niego poszatkowne ząbki czosnku i posiekany korzeń imbiru i przez minutę podsmażam. Dorzucam upieczony, wydrążony miąższ bakłażana i smażę kilka minut.
3. Makaron gotuję we wrzątku 3 minuty, przelewam zimną wodą, odcedzam i dodaję na patelnię z bakłażanem. Mieszam, dodaję dynię, posiekane: szczypiorek, kolendrę i pokrojone w plasterki chilli.
Przekładam do miseczek. Makaron polewam wyciśniętym sokiem z limonki.

środa, 17 października 2012

Pęczak z marchewką, selerem i kolendrą


Składniki

- szklanka pęczaku 
-5 łyżek oliwy
- cebula
- mały korzeń selera
- 2 marchewki
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżka nasion kuminu
- 1 łyżka nasion fenkułu
- kruszone chili
- 4 łyżki posiekanej naci kolendry lub natki pietruszki
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- sok z cytryny

Przygotowanie:

1. Opłukany pęczak wrzuciłam do garnka z dwoma szklankami wrzątku. Gotowałam na małym ogniu, aż pęczak zrobił się al dente, czyli około 15- 20 minut.
2. Cebulę, seler i marchewkę obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę.
3. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam pokrojone warzywa, oprószyłam je solą i co jakiś czas mieszając, usmażyłam na rumiano.
4. Pod koniec smażenia warzyw, dodałam nasiona kuminu, fenkułu, sezam i chili.
5. Na patelnię dodałam ugotowany pęczak, który wymieszałam z warzywami. Doprawiłam solą, pieprzem. Przed podaniem dodałam posiekaną nać i doprawiłam do smaku sokiem z cytryny.

* inspiratorką tego dania był przepis Agnieszki Kręglickiej

wtorek, 16 października 2012

Makaron somen z karmelizowanym fenkułem



Składniki:

- 2 rózgi japońskiego makaronu somen

- 2  fenkuły
- 2 dojrzałe gruszki
- kilkucentymetrowy kawałek obranego imbiru
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki pokruszonej papryczki chilli
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- sól do smaku
- kolendra
- 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam na nim gruszkę pokrojoną w cienkie plastry, poszatkowany czosnek oraz imbir pokrojony w słupki. Smażenie zajęło mi kilka minut do momentu aż gruszka była miękka. Wtedy wszystko z patelni przełożyłam do miseczki.
2. Na patelnię wsypałam cukier, podgrzewałam, cały czas mieszając, aż zamienił się w karmel. Dodałam cienko pokrojone fenkuły i wymieszałam.
3. Po chwili dodałam ocet balsamiczny i gotowałam, aż fenkuły delikatnie się skarmelizowały. Zdjęłam z ognia.
4. Makaron gotowałam przez 3 minuty we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
5. Ugotowany makaron wymieszałam z gruszką, imbirem, czosnkiem i fenkułami. Posypałam posiekanym szczypiorkiem, chilli i kolendrą.

* jest to lekko zmodyfikowany przepis, który znalazłam we wczorajszym wydaniu "Przekroju"

niedziela, 14 października 2012

Komosa ryżowa z kurczakiem i warzywami

Składniki:

- 3/4 szklanki komosy ryżowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- łyżeczka startego imbiru
- ząbek czosnku
- 2 dymki
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oliwy
- pierś z kurczaka
- pęczek kolendry
- 3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

1. Komosę przesypałam na sito, przepłukałam zimną wodą. Przełożyłam ją do rondelka i zalałam 3/4 szklanki wody. Dodałam 1/4 łyżeczki soli, zagotowałam. Po zagotowaniu zmniejszyłam ogień i gotowałam 15 minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowaną komosę przełożyłam do dużej salaterki. Jeśli jest taka potrzeba można doprawić ją jeszcze solą.

2. Warzywa umyłam, marchewkę obrałam ze skóry i starłam ma tarce o dużych oczkach.

3. Dymki i czosnek posiekałam, z papryki wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam ją w paski.

4. Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plasterki.

5. Na patelni rozgrzałam olej, dodałam marchew, którą mieszając smażyłam 3- 5 minut. Dodałam do niej czosnek, starty imbir, dymkę i paprykę. Smażyłam kolejne 3- 4 minuty.

6. Warzywa przełożyłam do komosy, a na patelnię dodałam kurczaka, które smażyłam aż stał się miękki i rumiany.

7. Do komosy i warzyw dodałam usmażone mięso, posiekaną kolendrę i sos sojowy. Wszystko wymieszałam i podałam w miseczkach.




czwartek, 11 października 2012

Mozzarella z salsą z oliwek, kaparów i pomidorów

Składniki:

- 2 mozzarelle po 100 g
- 2 podlużne pomidory
- 14 oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 6 łyżek oliwy
- duży ząbek czosnku
- 0,5 małej, czerwonej cebuli
- garść liści natki
- sól do smaku
- czarny, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

1. Z umytych pomidorów zdejmuję skórę, usuwam pestki, a miąższ siekam drobno, tak samo jak oliwki, natkę, czosneki cebulę.
2.Poszatkowane warzywa mieszam z oliwą, dodaję kapary, doprawiam solą, pieprzem i wkładam na 30 minut do lodowki.
3. Ser kroję w plastry, ukladam je na talerzu i rownomiernie posypuję salsą wyjętą z lodowki.




środa, 10 października 2012

Ostatnie maliny w tym roku czyli tort

bezowo - kawowy z malinami i pistacjami

Składniki na spody bezowe:

- 6 białek w temperaturze pokojowej
- 250 cukru pudru
- łyżka kakao
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie spodów:

1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
2. Białka ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodawałam stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną, kakao i sok z cytryny.
3. Na blasze położyłam papier do pieczenia, na którym obrysowałam od talerzy trzy okręgi. Wypełniłam je ubitymi białkami i wstawiłam do piekarnika.
4. Po pięciu minutach pieczenia temperaturę piekarnika zmniejszyłam do 150 i piekłam półtorej godziny.
5. Wyłączyłam piekarnik, a bezę studziłam przy uchylonych drzwiczkach.

Składniki na masę bezową:

- 250 ml śmietany kremówki (do ubijania, 30% albo 346%) schłodzonej
- 250 g sera mascarpone
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w łyżce kawy, ostudzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- maliny
- kilkanaście orzeszków pistacjowych

Przygotowanie:

1. Ubiłam śmietanę, stale miksując dodałam do niej ser mascarpone, ostudzoną kawę i cukier puder. Mieszałam do połączenia składników.





2. Mase podzielilam na dwie części. Pierwszą z nich położylam na pierwszym krążku bezowym, przykryłam ją następnym krążkiem, na którym rozsmarowałam drugą część kremu. Położyłam na niego ostatni trzeci krążek, który posypałam malinami i pistacjami.

wtorek, 9 października 2012

Zupa szczawiowa

Składniki:

- 300- 400 g szczawiu umytego i poszatkowanego
- duża marchewka
- duża pietruszka
- kawałek selera
- 1,5 litra bulionu
- łyżka masła
- kilka jajek ugotowanych na twardo
- śmietana do podania (opcjonalnie)
- kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków (opcjonalnie)
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- sól do smaku

Przygotowanie:

1. Do goracego bulionu dodaję łyżkę masła, wkładam do niego obrane: marchewkę, pietruszkę i selera. podgotowuję kilkanaście minut. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki (jeśli decyduję się na wersję zupy z ziemniakami) i szczaw.
2. Gotuję do momentu kiedy warzywa zaczynają być miękkie. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiam zupę pieprzem i solą.
3. W innym garnku gotuję jajka na twardo.
4. Gotową zupę nalewam na talerze, dodaję jajko i chętnym nakładam łyżkę śmietanę.




poniedziałek, 8 października 2012

Tartaletki katalońskie

Produkty na ciasto:

- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- zimna woda

Przygotowanie:

1. Do malaksera przesiewam mąkę, sól, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Przekładam składniki do dużej miski, wlewam niewielką ilość zimnej wody i zagniatam ciasto.
3. Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję do rozmiaru formy.
4. Ciasto przekładam do foremek na tartaletki i wypełniam wnętrza. Wałkiem dociskam ciasto wokół krawędzi i usuwam jego nadmiar.
5. Na ciasto wyłożone w formach na tartaletki, wykładam wycięty pergamin i kładę na niego fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia. Schładzam w lodówce 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
7. Po 30 minutach wyjmuję foremki z ciastem z lodówki, wkładam ją do piekarnika i piekę 10 minut.
8. Wyjmuję z piekarnika i delikatnie usuwam fasolki ceramiczne i pergamin.

Produkty na farsz:

- 1 duża czerwona papryka
- 100 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo (można ją drobno posiekać)
- szczypta słodkiej, suszonej papryki
- sól
- pieprz- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 240 ml śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 2 żółtka

Przygotowanie:

1. Kiedy ciasto na tartę schładza się w lodówce, grilluję lub piekę całą paprykę, aż skóra warzywa sczernieje, a miąższ robi się miękki (kilkanaście minut do pól godziny). Paprykę studzę, obieram ze skórki, usuwam pestki i kroję w paski.
2. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażę kiełbasę aż zbrązowieje, dodaję paprykę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażę, mieszając przez minutę. Zdejmuję z ognia.
3. Na podpieczone spody tartaletek nakładam niewielką ilość przecieru pomidorowego, paprykę i kiełbasę chorizo.
4. W małym rondlu rozgrzewam śmietanę i szafran, ale nie doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z ognia, dodaję ubite żółtka i dalej całość ubijam. Wlewam na masę do tarty. Piekę 10- 15 minut, aż masa się zetnie.

niedziela, 7 października 2012

Pierś kurczaka z winogronami w chianti

Składniki:

- 3 łyżki oliwy
- 4 porcje piersi z kurczaka
- czerwona cebula pokrojona w pióra
- 2 łyżki czerwonego pesto
- 300 ml czerwonego wina chianti
- 300 ml wody
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- garść czerwonych winogron, bez pestek, przekrojonych na pół
- bazylia (opcjonalnie)
- sałata do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Do dużego rondla wlałam 2 łyżki oliwy. Kiedy się rozgrzała położyłam na nie (wcześniej umyte i osuszone) piersi z kurczaka. Przez kilka minut podsmażałam je ze wszystkich stron do chwili, aż się zarumieniły. Wyjęłam je z garnka na papier kuchenny.

2. Do tego samego rondla dolałam łyżkę oliwy, włożyłam cebulę i czerwone pesto, dusiłam, często mieszając,  na małym ogniu przez 3 minuty.

3. Do cebuli z pesto wlałam chianti i wodę. Kiedy sos się zagotował, włożyłam obsmażone piersi z kurczaka.  Posoliłam i popieprzyłam do smaku. Rondel przykryłam pokrywką.

4. Na małym ogniu mięso z sosem dusiłam 20 minut. Mięso musi być miękkie.

5. Włożyłam do garnka polówki winogron, całość podgrzewałam jeszcze kilka minut. Spróbowałam sos, który jeszcze delikatnie doprawiłam solą i pieprzem.

6. Danie podałam z pikantną sałatą i świeżym białym chlebem. Polecam również do niego np. polentę.





sobota, 6 października 2012

Kokosowy sernik na zimno z ricotty

Składniki na spód:

- 150 g drobno pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
- 50 g roztopionego masła


Przygotowanie:

Pokruszone ciastka mieszam z masłem, które rozprowadzam na tortownicy o średnicy 23 cm wyściełanej pergaminem.
Na czas przygotowywania masy, tortownicę ze spodem, wkładam do lodówki.

Składniki na masę:

- 250 g ricotty
- 400 ml mleka kokosowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- tabliczka białej czekolady
- 60 ml likieru kokosowego
- łyżeczka esencji waniliowej
- garść wiórków kokosowych ( do dekoracji)

Przygotowanie:       

1. Żelatynę rozpuściłam w kilku łyżkach zimnej wody. Odstawiłam na kilka minut,żeby spęczniała.
2. W rondelku podgrzałam mleko kokosowe. Kiedy było gorące włożyłam do niego połamaną na kawałki czekoladę, którą stale mieszając, rozpuściłam w mleku. Odstawiłam do ostygnięcia.
3. Kiedy mleko wystygło dolałam do niego rozpuszczoną żelatynę, likier kokosowy i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszałam.
4. Ser przez kilka minut ubijałam mikserem na gładką, puszystą masę. Stale miksując  dodawałam do niego, porcjami, masę kokosową.
5. Tortownicę z przygotowanym spodem wyjęłam z lodówki i wylałam do niej gotową masę. Sernik wstawiłam do lodówki na kilka godzin, czekając aż stężeje. Kiedy był gotowy, na suchej patelni uprażyłam wiórki kokosowe i posypałam nimi wierzch ciasta.

środa, 3 października 2012

Deser jogurtowy z płatkami owsianymi i owocami

Składniki:

- szklanka płatków owsianych (około 120 g)
- 6 łyżeczek masła (30 g)
- 10 łyżeczek cukru (40 g)
-  200 g jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki schłodzonej śmietany kremówki (150 g)
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce

Przygotowanie:

1. Na patelni rozpuściłam masło, dodałam cukier, mieszając czekałam aż się rozpuści, jednocześnie pilnując żeby się nie przypalił. Dosypywałam stopniowo płatki owsiane, które na średnim ogniu smażyłam kilka minut. Gotowe odstawiłam do ostygnięcia.

2.Ubiłam kremówkę, do której pod koniec ubijania dodałam cukier i jogurt.

3. Zarumienione płatki owsiane ułożyłam na dnie szklanek, przykryłam je warstwa kremu i posypałam winogronami.
4. Deser można podać od razu po zrobieniu, albo schłodzić w lodówce.

wtorek, 2 października 2012

Sezonowe warzywa z cząbrem

Składniki:

- kabaczek
- bakłażan
- 2 nieduże cukinie
- 2 nieduże patisony
- 2 łyżeczki chilli w proszku
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- duży ząbek czosnku
- cebula
- 6 łyżek oliwy
- pęczek cząbru
- kilka łyżek greckiego jogurtu
- ryż do podania

Przygotowanie:

1. Kabaczka, bakłażana, cukinię i patisona pokroiłam w kostkę. Ułożyłam je w płaskim żaroodpornym naczyniu. Doprawiłam solą, pieprzem i chilli.
2. Dodałam, obrany, posiekany czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę. Wymieszałam, skropiłam oliwą, posypałam listkami cząbru i raz jeszcze wymieszałam.
3. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni, włożyłam do niego warzywa, które co jakiś czas mieszając piekłam 25 minut.
4. Upieczone warzywa podałam z jogurtem i ugotowanym na sypko brązowym ryżem.


Inspiracją na to danie był przepis z październikowego numery magazynu "Kuchnia".


poniedziałek, 1 października 2012

Omlet z cukinią i parmezanem

Składniki:

- 4 jajka
- 50 g startego parmezanu albo pecorino
- 4 łyżki śmietany
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- sól do smaku
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 cebula, posiekana
- 3 łyżki oliwy
- duża cukinia, umyta i starta na tarce o dużych otworach
- koperek do przybrania

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzałam oliwę, na której zeszkliłam obraną i pokrojoną cebulę. Dodałam do niej startą cukinię, oprószyłam ją solą i smażyłam przez kilka minut aż zmiękła.
2. W salaterce roztrzepałam jajka, dodałam do nich starty parmezan, śmietanę, sól  pieprz i gałkę muszkatołową. Masę jajeczną bardzo dokładnie wymieszałam i równomiernie polałam nią warzywa na patelni. Smażyłam na małym ogniu do momentu aż się ścięła. Omlet podałam pokrojony na kawałki, przybrany koperkiem,