Kajmakowe muffinki


Suche składniki:


- 340 g mąki pszennej

- 160 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki soli


Mokre składniki:



- 1 jajko

- 80g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 160 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-  12 łyżek/ łyżeczek masy kajmakowej (według upodobania)


Posypka:



- 1,5 łyżki cukru trzcinowego

- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu


Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 175 stopni C.
2. Formę wyłożyłam papilotkami. 

3. Suche składniki przesiałam do miski i wymieszałam z cukrem.
4.  W drugiej misce roztrzepałam jajko, wlałam mleko i dodałam masło oraz ekstrakt z wanilii. 
5. Połączyłam suche składniki z mokrymi, dokładnie mieszając. 
6. Do papilotek nałożyłam po łyżce ciasta, włożyłam na środek po 1 łyżce kajmaku i przykryłam resztą ciasta. 
7. Wymieszałam cukier trzcinowy z cynamonem i posypałam taką mieszanką wierzch muffin. 
8. Blachę z muffinkami wstawiłam do piekarnika na 20 minut, upieczone od razu wyjęłam, zostawiłam na chwilę w formie i przełożyłam na kratkę, by wystygły. 


 * Przepis: „Moufflet. 100 gourmet muffin recipes that rise to any occasion” Kelly Jaggers.


3 komentarze