Owsianka marchewkowa

Składniki:

- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - szczypta soli
- 3/4 - 1 szklanka puree marchewkowego (upieczona lub ugotowana, a następnie zblendowana marchew)

do podania: prażone orzechy laskowe, włoskie lub pekany, syrop klonowy

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki poza puree marchewkowym umieściłam w rondelku i gotowałam kilka minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. 
2. Kiedy płatki stały się miękkie dodałam puree marchewkowe. Wymieszałam i gotowałam kolejne 2 - 3 minuty. 
Gorącą owsiankę podaję z uprażonymi orzechami i większą ilością syropu klonowego lub miód.

przepis: Jadłonmia

4 komentarze