Domowy bogaty sos pomidorowy w połączeniu z ciecierzycą tworzy nie tylko wspaniały smak, ale i szybki, zdrowy posiłek dla całej rodziny.
Składniki na 4 porcje:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- 4 dojrzałe pomidory, obrane ze skóry i posiekane
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki soli
- puszka odsączonej ciecierzycy
- 2 średnie cukinie 350 g.
- 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry
- 1-2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Cukinie obrałam w julienne. Gotowe przełożyłam do dużej miski i odstawiłam do lodówki.
2. Na średniej patelni rozgrzałam oliwę. Wrzuciłam na nią cebulę, czosnek i smażyłam około 3-4 minuty, aż stały się miękkie.
2. Dodałam pokrojone pomidory, oregano i sól. Mieszając co jakiś czas dusiłam pomidory z cebulą i czosnkiem przez 8-10 minut. Kiedy zgęstniały i miały konsystencję pulpy zmiksowałam sos w blenderze.
3. Zmiksowany sos przełożyłam z powrotem do garnka, podgrzałam i wymieszałam z cukinią i ciecierzycą.
4. Podałam z posiekanymi liśćmi kolendry.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz