Od miesiąca w zamrażalce zalegało mi kilka zamrożonych kwiatów kalafiora. Nie mając pomysłu co z nimi zrobić przygotowałam na jego bazie owocowo-warzywne smoothie bowl.
Składniki:
- 1 szklanka mrożonego kalafiora
- 1 1/2 filiżanki niesłodzonego mleka migdałowego
- 3/4 szklanki mrożonych truskawek
- 1 1/2 łyżki masła migdałowego
- 2 łyżki miodu (ewentualnie więcej do smaku)
Przygotowanie:
1.Kalafiora umieściłam w kielichu blendera i zmiksowałam na mniejsze kawałki.
2. Następnie dodałam mleko migdałowe, truskawki i dalej blendowałam.
Dołożyłam masło migdałowe i miód. Zmiksowałam.
3. Gotowe smoothie przełożyłam do miseczki i udekorowałam wybranymi owocami.
Ciekawy pomysł na kalafior. Nie przyszłoby mi do głowy aby połączyć go z truskawkami, ale myślę że dzięki jego dość neutralnym smaku stanowi świetną bazę do wielu owocowych deserów
OdpowiedzUsuń