"Minestra" po Włosku znaczy zupa. Minestrone to najczęściej podawana potrawa w wielu rejonach Włoch. Jest to odpowiednik naszej zupy jarzynowej. Nie ma na nią jednego, stałego przepisu. Skład jej bazuje na warzywach sezonowych, a podawana jest zarówno z makaronem, ryżem jak i grzankami.
Składniki:
- 10 dużych dojrzałych pomidorów (lub 2 puszki po 400 g pomidorów po odlaniu płynu)
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie pory
- 5 łodyg selera naciowego
- 2 czerwone cebule
- kapusta (lub zestaw kilku rodzajów) użyłam małą główkę pekińskiej i kawałek młodej kapusty
- łyżka oliwy z oliwek
-2 ząbki czosnku drobno pokrojone
-czubata łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
-850 ml wywaru z szynki lub bekonu (ew. bulion warzywny lub z kurczaka). Mój wywar był z bekonu
-3 duże garści świeżej bazylii
-170 g spaghetti (pominęłam)
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- oliwa z oliwek extra virgin
- tary ser parmezan
Przygotowanie:
1. Pomidory obrałam ze skórki, usunęłam część nasienną i pokroiłam miąższ w grubą kostkę.
2. Umyte i obrane marchewki pokroiłam w grubą kostkę.
3. Liście selera naciowego oczyściłam z włókien i pokroiłam.
4. Pora pokroiłam w talarki.
5. Cebulę również pokroiłam w kostkę wielkości porównywalnej do pozostałych warzyw.
6. Kapustę umyłam i grubo posiekałam.
7. Do garnka z grubym dnem wlałam oliwę z oliwek, dodałam marchewki, pora, selera naciowego, cebulę, czosnek i rozmaryn. Na średnim ogniu warzywa podsmażałam 15 minut, aż zrobiły się miękkie. Następnie dodałam pokrojone pomidory i podgrzewałam jeszcze 2 minuty. Wlałam wywar i pod przykryciem, na małym ogniu gotowałam zupę 15 minut. Po tym czasie dodałam kapustę i gotowałam kolejne 10 minut. Na koniec dołożyłam bazylię (i połamany makaron jeśli używamy, ja pominęłam) oraz czosnek. Gotowałam na małym ogniu jeszcze 5 minut.
8. Zupę doprawiłam solą i pieprzem. Powinna być gęsta i aromatyczna, a kapusta nie rozgotowana.
9. Gotową minestrone skropiłam oliwą extra virgin i posypałam parmezanem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz