Ta zupa to hit tego sezonu, gotuję od razu podwójną porcję aby starczyło jej na dłużej.
Składniki na 3 porcje:
- 2/3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 100 g śmietany 18% lub 12%
- ser feta
Przygotowanie:
1. Umyty pod bieżącą wodą bób umieściłam w garnku, zalałam wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu) i dodałam łyżeczkę cukru. Kiedy woda zaczęła się gotować dosypałam szczyptę soli i na średnim ogniu gotowałam bób 15-20 minut. Ostudzony bób obrałam ze skóry i odstawiłam na bok.
2. Ziemniaki obrałam ze skóry, opłukałam i pokroiłam na plasterki.
3. W garnku z grubym dnem podgrzałam oliwę z masłem, włożyłam ziemniaki i obsmażałam przez około 5 minut. Dodałam obrany i przepołowiony czosnek i smażyłam razem przez 2 minuty.
4. Wlałam gorący bulion i zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i gotowałam zupę pod przykryciem przez około 10 - 15 minut do czasu, aż ziemniaki zrobiły się miękkie.
5. Wrzuciłam ugotowany bób i podgrzewałam jeszcze przez 2 minuty.
6. Dodałam 3 łyżki posiekanego koperku i szczypiorek, odstawiłam z ognia.
7. Śmietanę umieściłam w kubeczku i rozcieńczyłam kilkoma łyżkami letniej wody, następnie dodawałam po łyżce wywar z zupy za każdym razem mieszając. Dopiero taką zahartowaną śmietanę dodałam do garnka z zupą.
8. Podawałam z pokruszoną fetą i resztą koperku.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Brak komentarzy
Prześlij komentarz