Naam Thai, Saska Kępa, Warszawa

Naam Thai to bardzo dobra kuchnia tajska. Przychodzę do restauracji na Saskiej Kępie 2-3 razy w roku i jeśli chodzi o jedzenie to nigdy nie zdarzyło się, żeby coś było nie tak. 
Przystawki, zupy, sałatki, dania tradycyjne czy z owoców morza są wyśmienite! Dlatego po raz drugi zaprosiłam do Naam Thaia rodzinę na urodziny. Jest to
miejsce, które serwuje jedną z moich ulubionych kuchni.
  Na początek zamówiliśmy przekąski: PO PIA PHAK / GAI (15 zł)  chrupiące, tajskie naleśniki z warzywami  i kurczakiem serwowane z sosem słodko-kwaśnym oraz KANOM JEEB MOO & GUNG (23 zł) domowe tajskie pierożki gotowane na parze z wieprzowiną i krewetkami.
WON TON
Tajskie naleśniki na półmisku prezentowały się wspaniale, a ponieważ ciasto jest przezroczyste widać było nadzienie, którego kucharz nie żałował. Dobrze, że podawane są z sosem, bo same w sobie smak maja dosyć mdły.
Pierożki zniknęły ze stołu w błyskawicznym tempie. 
Obok przystawek zamówiliśmy po WON TONIE(19zł) czyli aromatycznym, klarownym bulionie z pierożkami WonTon z mieloną wieprzowiną i grzybami Shiitake. Niestety nie każdy zupę dostał w tym samym czasie. Część z nas zaraz po zaserwowaniu przystawek, a niektórzy po daniu głównym. Zresztą obsługa i czas oczekiwania na potrawy to pięta achillesowa Naam Thaia. W tej kwestii jest dużo do skorygowania.
  Kiedy przyszła pora na danie główne zdecydowałam się na PAK-CHOI PAD GUNG&WUN SEN (42 zł) czyli makaron sojowy z krewetkami, kapustą PAK-CHOI oraz z dwoma rodzajami sezamu w sosie ostrygowym. Danie było wyraziste, ale nieoczywiste. Warzywa al dente, nie za twarde, ale nie miękkie- chrupiące. 

PAK-CHOI PAD GUNG WUN SEN
Wcześniej jadłam  PAD MED MA MUANG (46 zł)  danie smażone na WOK’u z warzywami, prażonymi orzechami nerkowca oraz tajskim aromatycznym tradycyjnym sosem. I to drugie danie z ogromnym apetytem zjem, kiedy do Nam Thaia wpadnę w najbliższym czasie (chyba, że mi się odwidzi i w ostatniej chwili zdecyduję się na coś, czego jeszcze tu nie kosztowałam). 
Przyznam, że dokonanie wyboru to dosyć bolesny proces. 
PAD MED MA MUANG
Mój syn, który jest prawdopodobnie najmłodszym z największych fanów krewetek poprosił o "wielgachne krewetki" i takie też otrzymał. Ponieważ czekał na nie blisko dwie godziny (mimo, iż składając zamówienie prosiliśmy, że jeśli dania nie mogą "wjechać  na stół" w tym samym czasie to niech dziecko posiłek otrzyma jako pierwsze) rzucił się na nie wygłodniały jak dziki zwierz. Z trudem podkradłam mu jedną do skosztowania.  Krewetki okazały się słusznych rozmiarów, były smażone w panierce na głębokim tłuszczu i podane z małą porcją sałatki.

KREWETKI
Podsumowując. Naam Thai to prawdziwa bez żadnej ściemy kuchnia tajska. Zresztą nie może być inaczej skoro szefową kuchni jest pochodząca z Prowincji Ubon-Ratchathani, położonej w północno-wschodniej części Tajlandii Wilai Sikamlom. Jej kuchnia jest pełna aromatycznych, świeżych tajskich ziół, warzyw i ostrych przypraw. W karcie, która do krótkich nie należy, (ale widziałam dłuższe) jest szeroki wybór sałatek klasycznych i tych azjatyckich,  makaronów i innych dań orientalnych. Wszystkie smaki są intensywne: słodkie, kwaśne, słone oraz ostre. Wystrój restauracji mało klimatyczny, ale jakość dań na najwyższym poziomie czego nie można powiedzieć o obsłudze. Kelner, który zapomniał co zamówiliśmy i po półgodzinie od złożenia zamówienia przyszedł się dopytywać, bo części z naszych pozycji nie pamiętał. Syn, który na krewetki czekał blisko dwie godziny otrzymał je kiedy wszyscy już dawno zjedli swoje danie (sic!) Ceny wysokie, ale adekwatne do jakości potraw, może tylko nie do
wielkości dań. Warto zrobić rezerwację, bo może być problem z miejscami, szczególnie w weekend. W lokalu miejsca mało, stoliki są blisko siebie, każdy każdego trąca i trudno o intymną rozmowę,
Myślę, że najbardziej usatysfakcjonowaną osobą był mąż, który zjadł coś ostrego, naprawdę ostrego! Zamierzam w  miarę szybko wrócić do Naam Thaia i skosztować ich kultowej GUAI TIAW PED jedynej w swoim rodzaju zupy z pieczonej kaczki z makaronem ryżowym.

NAAM THAI 
ul. SASKA 16, Warszawa 
REZERWACJE: +48 505 110 100 
E-mail: restauracja@naam.pl 



Brak komentarzy

Prześlij komentarz