Produkty na 2 porcje:
- 2 grube kawałki pstrąga ze skórą ( bez łusek i najlepiej bez ości)
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 garście płatków owsianych
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- sól morska i świeżo zmielony pieprz, do smaku
Przygotowanie:
1. Grill w piekarniku ustawiam na 250 stopni.
2. Oliwą smaruję blachę do pieczenia, na której układam pstrąga, skórą w dół. Przyprawiam go solą i pieprzem.
3. Na każdym kawałku ryby rozprowadzam łyżeczkę musztardy.
4. Płatki owsiane wsypuję do miseczki, skrapiam oliwą i mieszam tak aby się nią pokryły.
5. Każdy kawałek ryby posypuję garścią płatków i delikatnie je przyklepuję. Następnie skrapiam oliwą i ponownie przyklepuję.
6. Blachę z pstrągiem wkładam do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Piekę aż płatki będą chrupiące, złocistobrązowe, a ryba upieczona.
ciekawy pomysł:) słyszałam o nim, ale jeszcze nigdy nie robiłam:) zdarzyło mi się robić rybkę w panierce z tartej marchewki. Twój pomysł bardzo mi się podoba i chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńA ja chętnie przetestowałabym wersję "panierka marchewkowa" :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda taka rybka :)
OdpowiedzUsuń***
http://odkuchnii.blox.pl