Pomidory pieczone z czosnkiem

Składniki:

- 8 podłużnych, dojrzałych pomidorów przekrojonych na połówki
- 12 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 3 liście laurowe
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 3 łyżki posiekanego, świeżego oregano albo 3 łyżeczki suszonego, roztartego palcami

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 230 stopni.
2. Połówki pomidorów ułożyłam w glinianym, żaroodpornym naczyniu. Między nie powkładałam całe, nieobrane ze skórki ząbki czosnku.
3. Pomidory posmarowałam oliwą, włożyłam między nie liście laurowe, posypałam czarnym pieprzem, wstawiłam do piekarnika i piekłam 35 minut aż zmiękły i lekko się zarumieniły, szczególnie na krawędziach.
4. Gotowe wyjęłam z piekarnika, posypałam do smaku solą i oregano.
Pomidory można podać na stół w naczyniu, w którym się piekły lub przełożyć je delikatnie na talerz.







2 komentarze