Zupa brokułowa z migdałami

Składniki:

- duży brokuł albo dwa małe (500 g)
- 25 g masła
- łyżka oliwy extra virgin
- duża cebula obrana i pokrojona w plastry
- 1 łodyga selera naciowego
- 50 g migdałów w płatkach + ewentualnie łyżka do dekoracji
- 1,4 litra gorącego bulionu (najlepiej z kurczaka)
- 150 ml białego wina
- sól do smaku
- czarny, świeżo zmielony pieprz do smaku 
- serek śmietankowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Łodyżki brokułów obieram, kroję w plastry, a odcięte różyczki odkładam na bok.
2. W garnku na średnim ogniu rozgrzewam masło z oliwą do którego wkładam cebulę, pokrojony w plasterki seler naciowy, łodyżki brokułów i migdały. Smażę około 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż zmiękną i się zarumienią. 
3. Do warzyw i migdałów dodaję wino, gotuję aż częściowo odparuje. Dokładam różyczki brokułów, mieszam i smażę kilka minut. Wlewam wrzący bulion, doprawiam solą i pieprzem, gotuję około 10 minut.
4.  Studzę na tyle, aby się nie poparzyć. Całość miksuję i wlewam z powrotem do garnka. Doprawiam jeszcze raz do smaku solą i pieprzem. Konsystencja zupy powinna być grudkowata.
5. Zupę podaję z prażonymi migdałami, można też doprawić odrobiną serka kremowego.



2 komentarze