Omlet z cukinią i parmezanem

Składniki:

- 4 jajka
- 50 g startego parmezanu albo pecorino
- 4 łyżki śmietany
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- sól do smaku
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 cebula, posiekana
- 3 łyżki oliwy
- duża cukinia, umyta i starta na tarce o dużych otworach
- koperek do przybrania

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzałam oliwę, na której zeszkliłam obraną i pokrojoną cebulę. Dodałam do niej startą cukinię, oprószyłam ją solą i smażyłam przez kilka minut aż zmiękła.
2. W salaterce roztrzepałam jajka, dodałam do nich starty parmezan, śmietanę, sól  pieprz i gałkę muszkatołową. Masę jajeczną bardzo dokładnie wymieszałam i równomiernie polałam nią warzywa na patelni. Smażyłam na małym ogniu do momentu aż się ścięła. Omlet podałam pokrojony na kawałki, przybrany koperkiem,

1 komentarz