Dyniowe smoothie bowl


To dyniowe smoothie bowl, to odżywcze, gęste śniadanie, które pęka od jesiennych smaków i przypraw. Dzisiaj w czasie tego śniadania rządzą warzywa! A banan jest jedynym owocem zaproszonym na tę imprezę, tylko po to, aby dodać trochę słodyczy. Natomiast kalafior gotowany na parze i mrożony, zupełnie nie smakuje jak kalafior, za to dodaje odrobinę "śmietanki" do smoothie.

Składniki

- ½ szklanki puree z dyni
- ½ szklanki gotowanej na parze i mrożonej dyni piżmowej 
- ½ mrożonego banana 
- ½ szklanki mrożonego kalafiora
- 2-3 daktyle (bez pestek) do smaku (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ⅛ łyżeczki goździka, mielonego
-  ⅛ łyżeczki ziela angielskiego, mielonego
-  1 łyżka masła migdałowego 
- ¼-⅓ napoju roślinnego (użyłam mleka kokosowego, ale można użyć dowolnego innego mleka, a nawet kawy o smaku pumpkin spice latte)

Dodatki:

-  granola 
- płatki kokosowe 
- nasiona chia 
- masło migdałowe 
- pestki dyni

Przygotowanie:

1. Połączyłam puree z dyni, dynię piżmową, banana, kalafiora, daktyle, przyprawy, masło migdałowe i mleko w blenderze . Jeśli jest to konieczne należy dodać więcej płynu, aby uzyskać całkowicie gładką mieszankę.
2. Zmiksowane smoothie przełożyłam do miski i udekorowałam wybranymi dodatkami.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz