Pischinger z masą kajmakową

Składniki:

- 1 opakowanie wafli
- puszka skondensowanego słodkiego mleka
- pół kostki masła
- garść zmielonych orzechów
- pół słoika (około 140 g) powideł śliwkowych

Przygotowanie:

1. Puszkę z mlekiem zanurzyłam w garnku z wrzącą wodą i gotowałam 3 godziny.
2. Po ugotowaniu wyjęłam ją z garnka, ostudziłam.
3. Masło ubiłam, cały czas miksując dodawałam porcjami masę powstałą z ugotowanego mleka. Dosypałam zmielone orzechy. Wymieszałam.
4. Masę rozprowadziłam na waflach. Powidła rozsmarowałam na czystym waflu i połączyłam go z waflem od strony masy kajmakowej.
5. Gotowe wafle mocno docisnęłam od góry deską, na nią położyłam ciężki moździeż i wstawiłam na noc do lodówki. Rano pokroiłam je na kawałki.

1 komentarz

  1. Bardzo mi się podoba, zrobię dla mojego synka i jego kolegów z klasy, na pierwszy dzień wiosny:)

    OdpowiedzUsuń