Szarlotka

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego(16 g)
- 250 g zimnego masła roślinnego albo margaryny
- 4 jajka od szczęśliwej kury ( z wolnego wybiegu)
- śmietana (awaryjnie)


Składniki na mus jabłkowy:

- 2 kg jabłek (szara reneta, alwa albo antonówka)
- 12 łyżeczek cukru (używam brązowego)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 10 dag rodzynek
- łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:                                                                                                                

- cukier puder do posypania szarlotki
- lody do podania
- odrobina tłuszczu do wysmarowania blachy

Przygotowanie:

1. Jabłka umyłam, obrałam ze skóry, pokroiłam na ćwiartki usuwając gniazda nasienne, wrzuciłam do garnka, dodałam cukier waniliowy, cukier brązowy, odrobinę wody i co jakiś czas delikatnie mieszając podsmażałam tak, żeby jabłka były miękkie, ale się zbytnio nie rozpadły. Dodałam rodzynki i cynamon i jeszcze przez koło dwie minuty gotowałam.
2. Na stolnicę przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodałam 0,75 szklanki cukru, masło. Całość drobno siekałam nożem. Dodałam 3 żółtka (białka przelałam do kubka i zostawiłam do ubicia piany) i jedno całe jajko. Zagniotłam szybko ciasto (gdyby nie chciało się zagnieść można poratować się śmietaną). Zagniecione ciasto podzieliłam na dwie części, zrobiłam z nich kule, które owinęłam w folię spożywczą i na godzinę włożyłam do lodówki.
3. Białka z 0,25 szklanki cukru ubiłam na sztywną, lśniącą pianę.
4. Jedną połowę ciasta wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam i wyłożyłam na wysmarowaną tłuszczem prostokątną blachę. Wypełniłam ją jabłkami, przykryłam ubitą pianą z jajek, a na górę położyłam drugą, rozwałkowaną porcję ciasta.
5. Szarlotkę wstawiłam do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piekłam 60 minut.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypałam cukrem pudrem.

Szarlotka świetnie smakuje podana na ciepło z lodami.


6 komentarzy