Imbirowe pierniczki Pepparkakor







Składniki:

- 150 g melasy 
- 110 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 375 g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu 
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
fot. Kamil

Przygotowanie:   


1. W  rondelku podgrzałam melasę, masło i cukier, które co jakiś czas mieszałam. Podgrzewałam do czasu, aż cukier się rozpuścił. Zdjęłam z ognia i odstawiłam na trzydzieści minut aby przestygło.

2. Do miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrobiłam wgłębienie na jajko, które dodałam razem z melasą.
3. Zagniotłam przy pomocy miksera (ciasto jest dosyć kleiste i często wymaga dodania odrobiny mąki). Z masy uformowałam kulę, którą przykryłam przezroczystą folią. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
4. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 175 stopni. 

5. W czasie kiedy się rozgrzewał piekarnik, na oprószonej mąką stolnicy, ciasto po kawałku rozwałkowywałam bardzo cienko. Foremkami wycinałam pierniczki.
6. Pierniczki piekłam na papierze przez 8 minut. 
7. Gotowe trzymam w szczelnie zamkniętej puszce do Świąt mając na uwadze, że  każdym dniem stają się smaczniejsze.


* przepis na te pierniczki pochodzi z bloga delicious days

1 komentarz

  1. też je zrobiłam w niedzielę! to chyba moje ulubione pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń