Spaghetti z czosnkiem, oliwą i papryczką

czyli: spaghetti aglio, olio e peperoncino
Składniki na 2 osoby:

- 250 g spaghetti
- 4 łyżki oliwy
- 3- 4 ząbki czosnku
- 1- 1,5 ostrej papryczki
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)
- siekana nać pietruszki (opcjonalnie)
- tarty parmezan

Przygotowanie:

1. W dużym garnku, w osolonej wodzie, ugotowałam makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. W rondelku ( z dala od ognia) przygotowałam 4 łyżki oliwy, pokrojone w plasterki ząbki czosnku i posiekane ostre papryczki. 
3. Na minutę przed odcedzeniem makaronu, postawiłam rondelek na ogniu, pilnując aby czosnek nie zaczął się przypalać. Kiedy tylko zaczyna się rumienić natychmiast wyławiam go z garnka.*
4. Do odcedzonego, jeszcze parującego makaronu, przekładam zawartość z rondelka, gaszę ogień, wielokrotnie mieszam i ewentualnie posypuję posiekaną zieloną natką. Doprawiam oregano i parmezanem.

* Jeśli czosnek się przypali nada całości gorzki smak.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz