Składniki:
- 1 kg białej ryby (dorsz, mintaj, morszczuk) mrożonej albo świeżej
- mąka do obtoczenia ryby
- olej roślinny do smażenia
- sól
- 15 dag cebuli
- 10 dag korzenia pietruszki
- 20 dag marchewki
- mały słoiczek (50- 80 g) koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżki ostrej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki musztardy
- cukier
- liść laurowy
- pieprz
- bazylia (opcjonalnie)
- oregano (opcjonalnie)
- odrobina soku wyciśnętego z cytryny
- 3-5 łyżek gorącej wody
Przygotowanie:
1. Jeżeli używam mrożone ryby, to najpierw je rozmrażam i bardzo dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem.
2. Filety solę, pieprzę i odkładam na 0,5 godziny.
3. Na patelni rozgrzewam olej. Ryby obtaczam w mące i smażę na złocisty kolor. Przekładam do salaterki.
3. Warzywa obieram, marchewki i pietruszki ścieram na tarce z grubymi oczkami. Cebulę kroję w plasterki i wkładam na rozgrzany olej, podsmażam, dodaję kilka łyżek gorącej wody, solę, duszę pod przykryciem około 15 minut.
4. Do zupełnie miękkich warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę sok z cytryny i pozostałe przyprawy. Mieszam, zagotowuję sos ( nie może być gęsty). Jeżeli nie spełnia warunków dodaję 1- 2 łyżki gorącej wody.
5. Rybę polewam sosem na półmisku.
pyszna , lubię taką:)
OdpowiedzUsuń