Sałatka śledziowa

Składniki:

- 6 filetów śledziowych z octu
- 6 ziemniaków
- duże jabłko (używam zazwyczaj kwaśne np. szara reneta)
- 3 ogórki kwaszone
- dużo liści natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- sól do smaku

Przygotowanie:

1. Filety kroję na 3 cm kawałki i wkładam do głębokiej salaterki.
2. Ziemniaki obieram i gotuję (pilnuję żeby się nie przegotowały i nie rozpadły). Ugotowane studzę i kroję w kostkę. Dodaję do śledzi.
3. Jabłko obieram ze skóry, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Tak samo w kostkę kroję ogórki, a liście natki pietruszki drobno siekam. Wszystko dokładam do śledzi i ziemniaków, dodaję majonez, mieszam. Na koniec doprawiam do smaku pieprzem i solą, ponownie mieszam.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz