Ryba faszerowana w galarecie

Składniki do przyrządzenia ryby:

- litr wywaru z włoszczyzny*
- 60 g białej ryby bez ości ( dorsz, sola, morszczuk, mintaj) mrożonej albo świeżej
- czerstwa bułka (duża kajzerka) ewentualnie bułka tarta
- 2 jajka surowe + 1 jajko ugotowane na twardo
- 2- 3 łyżki zielonego groszku
- pomidor
- 2 łyżki żelatyny
- odrobina zimnej wody
- liście natki pietruszki
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- gałka muszkatołowa
- marchewka z wywaru

* Składniki na wywar warzywny:

- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera 
- por
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru
- garść natki pietruszki
- kawałek selera naciowego (opcjonalnie)
- łyżka lubczyku
- sól
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- kurkuma
- gałka muszkatołowa
- curry
- łyżka oliwy z oliwek
- 1,2 l wody

Przygotowanie wywaru:

1. Warzywa obieram, myję, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Wodę z warzywami zagotowuję, zmniejszam ogień, dodaję przyprawy ( z wyjątkiem soli) i na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem, gotuję 40 minut.
2. Pod koniec gotowania doprawiam wywar solą i w razie potrzeby dodatkową porcją przypraw.
3. Gotowy wywar odcedzam i wykorzystuję do przygotowania ryby.

Przygotowanie ryby:  


1. Jeżeli używam mrożonej ryby, to najpierw ją rozmrażam i bardzo dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem.
2. Filety razem z czerstwą bułką (bułki nie moczę!) mielę w maszynce lub w blenderze. Zmielone przekładam do miski.
3. Do ryb wbijam 2 surowe jajka, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Mieszam.
4. Z masy rybnej formuję nieduże kulki ( w razie potrzeby dosypuje tartą bułkę) i wkładam do wrzącego, odcedzonego wywaru z włoszczyzny. Gotuję około 30 minut.
5. Cedzakową łyżką, wyjmuję ryby z garnka i układam na głębszym półmisku. Pozostawiam do ostygnięcia. 
6. Ryby przyozdabiam kawałkami ugotowanego na twardo jajka, pomidorem, zielonym groszkiem, pokrojoną w plastry marchewką i liśćmi natki pietruszki.
7. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody, mieszam, odstawiam na kilka minut i wlewam do niej 2 szklanki wywaru z włoszczyzny. Zagotowuję, stale mieszając, do chwili rozpuszczenia się żelatyny. Zdejmuję z ognia i studzę.
8. Tężejącą galaretą zalewam schłodzoną rybę i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.

2 komentarze

  1. Tęskniłem za rybą faszerowaną. Robię na Wielkanoc (będzie pasować, bo z jajkiem :). Wspaniały przepis, dziękuję bardzo.

    OdpowiedzUsuń