- 190 g ciasteczek (mogą być owsiane albo z czekoladą i orzechami)
- 50 g masła
Przygotowanie:
1. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
2. Ciasteczka drobno pokruszyłam (można zmielić w malakserze), dodałam masło i przez chwilę miksowałam. Masę ciasteczkową wyłożyłam na dno tortownicy mocno ją uklepując. Na czas przygotowywania masy serowej schowałam tortownicę z gotowym spodem do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 750 g zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone*
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego albo śmietankowego
- 5 jajek
* możemy zmienić proporcje i użyć 500 g zmielonego twarogu oraz 500 g mascarpone
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C (bez termoobiegu).
2. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną miksowałam na średnich obrotach przez kilka minut. Pojedynczo dodawałam jajka, miksując po 30 sekund, po dodaniu każdego z nich.
3. Masę wylałam na spód z ciasteczek i wstawiłam na środkową półkę piekarnika. Piekłam 15 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni C i piekłam 90 minut, aż masa serowa się ścięła.
4. Ciasto wyjęłam z piekarnika na 10 minut (piekarnika jeszcze nie wyłączałam).
Składniki na wierzch masy serowej:
- 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12%
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
1. Śmietanę zmieszałam z cukrem wanilinowym.
2. Po dziesięciu minutach od wyjęcia sernika z piekarnika, rozsmarowałam na jego wierzchu śmietanę wymieszaną z cukrem wanilinowym i wstawiłam ponownie do piekarnika. Piekłam w temperaturze 120 stopni C. 15 minut.
3. Gotowe ciasto wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.
Składniki na mus czekoladowy:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
- 300 g mlecznej czekolady
- 750 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (w tym 350 ml dobrze schłodzonej)
- plus starta czekolada mleczna, gorzka albo biała (50 g)
Przygotowanie:
1. 350 ml śmietanki przelałam do miski i wstawiłam do zamrażalnika do szybkiego schłodzenia, pilnujac aby się nie zamroziła.
2. Żelatynę rozpuściłam w małym garnuszku w 2 łyżkach wody. Odstawiłam na bok na 15 minut.
3. Połamaną czekoladę ( 300 g) rozpuściłam w kąpieli wodnej.
4. 400 ml śmietanki zagotowałam w rondelku.
5. Żelatynę gotowałam w rondelku do momentu, aż się rozpusciła.
6. Do zagotowanej śmietanki dodałam żelatynę ( najpierw po łyżce dodawałam śmietankę do żelatyny, za każdym razem mieszajac, wystarczy dodać 4 łyżki śmietanki, i dopiero tak "zaprawioną" żelatynę dodałam do śmietanki). Dokładnie wymieszałam.
7. Następnie do śmietany z żelatyną, wlałam roztopioną czekoladę i wymieszałam na gładką masę. Ostudziłam i wstawiłam do lodówki aby się schłodziła.
8. Zimną śmietankę wyjęłam z zamrażalnika i ubiłam na sztywno. Dodałam do ostudzonej czekolady i bardzo delikatnie mieszałam do połączenia się składników.
9. Gotowy mus wyłożyłam na sernik i wstawiłam do lodówki (najlepiej na całą noc).
inspiracja: kwestiasmaku.com
PS. Takie niezawodne serniki powstają w jesienne, chłodne dni, tylko z inicjatywy i udziałem Ani, w Olbrachtówku!
Olbrachtówko |
wygląda świetnie:) połączenie moich ulubionych smaków:)
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuń