- 450 g mięsa mielonego z indyka
- łyżka oliwy
- 1 żółta cebula, bardzo drobno posiekana
- łyżka świeżego rozmarynu, bardzo drobno posiekanego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 50 g startego żółtego sera (rodzaj dowolny)
- 4 bułki hamburgerowe
- ulubione dodatki ( użyłam: pomidora, majonez, sałatę, kilka czarnych oliwek)
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzałam oliwę. Wrzuciłam cebulę i rozmaryn. Smażyłam kilkanaście minut, aż cebula się zeszkliła. Chwilę ją studziłam i przełożyłam do dużej miski wraz z mielonym mięsem.
2. Mięso i cebulę doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam składniki, a mięso podzieliłam na 4 porcje. Każdą z tych czterech porcji podzieliłam jeszcze na pół i uformowałam z nich kotlety.
3. Na jednym kotlecie położyłam 2 łyżki startego żóltego sera i przykryłam drugim kotletem, zlepiając brzegi. W ten sam sposób nadziewałam pozostałe kotlety.
4. Grill w piekarniku rozgrzałam do 250 stopniu. Kotelty piekłam z każdej strony po 10 minut. Pod koniec pieczenia kotletów, do piekarnika włożyłam na 3-4 minuty bułki, które delikatnie opiekłam.
5. Hamburgery podałam w opiekanych bułkach ze wszystkimi ulubionymi dodatkami.
* inspiracja: Gwyneth Paltrow "Córeczka tatusia"
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń