Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem czarnuszki

Składniki

-  dwie szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy (około 1 szklanki nieugotowanej)
- 6 marchewek
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- olej do smażenia (może być kukurydziany jeśli taki mamy)
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
 - łyżka czarnuszki
- łyżeczka kminku
-  sól do smaku
- łyżeczka curry
- łyżeczka granulowanego czosnku
- czarny, świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Soczewicę ugotowałam w dwóch szklankach lekko osolonej wody. Zajęło mi to kilkanaście minut. Kiedy była gotowa dokładnie ją odcedziłam.
2. Marchewki obrałam i starłam na tarce z dużymi oczkami. 
3. Na patelni rozgrzałam olej, umieściłam na niej starte marchewki, sos sojowy, czarnuszkę, kminek i szczyptę soli. Dusiłam około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
4. W dużej misce umieściłam odcedzoną soczewicę, dołożyłam do niej zawartość patelni, mąkę kukurydzianą, curry, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszałam. 
5. Masę pasztetową przełożyłam do foremki wyściełanej papierem do pieczenia.
6. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.
7. Gotowy pasztet wyjęłam z piekarnika.  Studziłam w foremce kilka godzin. Na drugi dzień wyjęłam z foremki.



3 komentarze

  1. świetny przepis! mam zamiary zrobić pasztet i może ten posłuży mi za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis na pastę z czerwonej fasoli, szybki i łatwy :)

    OdpowiedzUsuń