Sałatka z pieczonego kalafiora i orzechów laskowych

Składniki:

- 1 kalafior (660 g) podzielony na różyczki
- 5 łyżek oliwy
- 1 duża łodyga selera naciowego pokrojona na 0,5 cm plasterki
- 30 g orzechów laskowych
- 10 g listków pietruszki
- pestki granatu z połowy owocu (około 50 g)
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego ( w oryginalnym przepisie octu sherry)
- 1,5 łyżeczki syropu klonowego
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku


Przygotowanie:

1. Piekarnik ustawiony na termoobieg nagrzałam do 200 stopni C.
2. Różyczki kalafiora wymieszałam z 3 łyżkami oliwy, 1/2 łyżeczki soli i czarnym pieprzem.  Rozrzuciłam je na blasze wyłożonej pergaminem i piekłam 20 - 25 minut pilnując aby kalafior się nie przypalił. W razie czego przykrywam go folią aluminiową. Kalafior powinien być chrupiący. Gotowego przełożyłam do dużej misy.
2. W piekarniku temperaturę zmniejszyłam do 150 stopni C. Wysypałam orzechy laskowe na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam 17 minut.  
3. Gotowe, lekko ostudzone orzechy grubo posiekałam i dodałam do kalafiora razem z pozostałymi 2 łyżkami oliwy i resztą składników. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. 
Podaję w temperaturze pokojowej.

Przepis pochodzi z książki: "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sam Tamimi



2 komentarze