Makaron ze szpinakowym pesto

Składniki na 2 porcje:

- około 200 g ulubionego makaronu
0,10 kg szpinaku
- garść migdałów 
- łyżka sosu sojowego Tamari 
- 12 łyżek oliwy z oliwek
-  szczypta pieprzu 
- 0,5  łyżeczki soli (można więcej jak ktoś lubi)
- kilka kropli świeżej pomarańczy 
- 1- 2 ząbki czosnku
- 2- 3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub innego twardego sera

Przygotowanie:

1. Makaron gotuje w lekko osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.
2. Migdały prażę na suchej patelni.
3. Umyty, suchy, pozbawiony twardych końcówek szpinak umieszczam w pojemniku blendera, dodaję uprażone migdały, czosnek, 2 łyżki parmezanu, sól i pieprz. Dolewam oliwę z oliwek, sos sojowy i kilka kropel soku wyciśniętego z pomarańczy.
4. Miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Do ugotowanego al dente, odcedzonego makaronu dodaję pesto i delikatnie mieszam. Przekładam na talerze i oprószam tartym parmezanem.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz