- około 200 g ulubionego makaronu
- 0,10 kg szpinaku
- garść migdałów
- łyżka sosu sojowego Tamari
- 12 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli (można więcej jak ktoś lubi)
- kilka kropli świeżej pomarańczy
- 1- 2 ząbki czosnku
- 2- 3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub innego twardego sera
Przygotowanie:
1. Makaron gotuje w lekko osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.
2. Migdały prażę na suchej patelni.
3. Umyty, suchy, pozbawiony twardych końcówek szpinak umieszczam w pojemniku blendera, dodaję uprażone migdały, czosnek, 2 łyżki parmezanu, sól i pieprz. Dolewam oliwę z oliwek, sos sojowy i kilka kropel soku wyciśniętego z pomarańczy.
4. Miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Do ugotowanego al dente, odcedzonego makaronu dodaję pesto i delikatnie mieszam. Przekładam na talerze i oprószam tartym parmezanem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz