Tort podwójnie czekoladowy z pop choc

Składniki na krem:
- 500 ml śmietany 36%
- 1 łyżka kawy (może być zbożowa)
- 350 g posiekanej mlecznej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzałam śmietanę do wrzenia. Zdjęłam z gazu, dodałam cukier i kawę. Wymieszałam. 
2. Dodałam posiekaną czekoladę, odstawiłam do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. 
3. Wystudziłam i schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
4. Przed samym przełożeniem tortu ubiłam do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie przebić, bo szybko by się zważył
Składniki na ciasto czekoladowe ciemne

-  50 g gorzkiej czekolady

- 50 g masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków 

- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. W rondelku roztopiłam masło, dodałam połamaną gorzką czekoladę, którą wymieszałam, aż się rozpuściła. Odstawiłam do przestudzenia.

2.  Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.
3.  W misie miksera ubiłam jajka  z cukrem na gęstą, puszystą masę. 
4. Wlałam strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dosypałam mąkę i delikatnie wymieszałam szpatułką.
4.  Gotowe ciasto przelałam do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 
5. Piekłam w rozgrzanym do 175ºC piekarniku  przez około 25 minut. Wyjęłam i wystudziłam.

Składniki na ciasto czekoladowe jasne:

-  50 g białej czekolady

- 50 g masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. W rondelku roztopiłam masło, dodałam połamaną białą czekoladę, którą wymieszałam, aż się rozpuściła. Odstawiłam do przestudzenia.

2.  Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.
3.  W misie miksera ubiłam jajka  z cukrem na gęstą, puszystą masę. 
4. Wlałam strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dosypałam mąkę i delikatnie wymieszałam szpatułką.
4.  Gotowe ciasto przelałam do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 
5. Piekłam w rozgrzanym do 175ºC piekarniku  przez około 25 minut. Wyjęłam i wystudziłam.

Składniki do dekoracji:

-  420 g  Draży Kitkat Pop Choc ( w oryginalnym przepisie są Maltesersy, niestety trudne do zdobycia w Polsce)

Przygotowanie:

1. Na paterze ułożyłam ciemny blat, posmarowałam grubą warstwą kremu czekoladowego. Przykryłam jasnym blatem. 
2. Wierzch i boki grubo posmarowałam kremem. 
3. Ozdobiłam drażetkami Kitkat Pop Choc przyklejając je do kremu jeden obok drugiego. Schłodziłam.

inspiracja: mojewypieki.com


Brak komentarzy

Prześlij komentarz