Składniki na krem:
- 500 ml śmietany 36%
- 1 łyżka kawy (może być zbożowa)
- 350 g posiekanej mlecznej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzałam śmietanę do wrzenia. Zdjęłam z gazu, dodałam cukier i kawę. Wymieszałam.
2. Dodałam posiekaną czekoladę, odstawiłam do jej roztopienia, co pewien czas mieszając.
3. Wystudziłam i schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
4. Przed samym przełożeniem tortu ubiłam do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie przebić, bo szybko by się zważył
2. Dodałam posiekaną czekoladę, odstawiłam do jej roztopienia, co pewien czas mieszając.
3. Wystudziłam i schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:
1. W rondelku roztopiłam masło, dodałam połamaną gorzką czekoladę, którą wymieszałam, aż się rozpuściła. Odstawiłam do przestudzenia.
2. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.
3. W misie miksera ubiłam jajka z cukrem na gęstą, puszystą masę.
4. Wlałam strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dosypałam mąkę i delikatnie wymieszałam szpatułką.
4. Wlałam strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dosypałam mąkę i delikatnie wymieszałam szpatułką.
4. Gotowe ciasto przelałam do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piekłam w rozgrzanym do 175ºC piekarniku przez około 25 minut. Wyjęłam i wystudziłam.
5. Piekłam w rozgrzanym do 175ºC piekarniku przez około 25 minut. Wyjęłam i wystudziłam.
- 50 g białej czekolady
- 50 g masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. W rondelku roztopiłam masło, dodałam połamaną białą czekoladę, którą wymieszałam, aż się rozpuściła. Odstawiłam do przestudzenia.
2. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.
3. W misie miksera ubiłam jajka z cukrem na gęstą, puszystą masę.
4. Wlałam strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dosypałam mąkę i delikatnie wymieszałam szpatułką.
4. Wlałam strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dosypałam mąkę i delikatnie wymieszałam szpatułką.
4. Gotowe ciasto przelałam do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piekłam w rozgrzanym do 175ºC piekarniku przez około 25 minut. Wyjęłam i wystudziłam.
5. Piekłam w rozgrzanym do 175ºC piekarniku przez około 25 minut. Wyjęłam i wystudziłam.
- 420 g Draży Kitkat Pop Choc ( w oryginalnym przepisie są Maltesersy, niestety trudne do zdobycia w Polsce)
Przygotowanie:
1. Na paterze ułożyłam ciemny blat, posmarowałam grubą warstwą kremu czekoladowego. Przykryłam jasnym blatem.
2. Wierzch i boki grubo posmarowałam kremem.
3. Ozdobiłam drażetkami Kitkat Pop Choc przyklejając je do kremu jeden obok drugiego.
Schłodziłam.
inspiracja: mojewypieki.com
inspiracja: mojewypieki.com
Brak komentarzy
Prześlij komentarz