Składniki:
- 1,25 filiżanki mąki tortowej
-
2 łyżki gorzkiego kakao
-
0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
-
0,25 łyżeczki soli
-
0,5 filiżanki maślanki lub kefiru
-
1 łyżeczka esencji waniliowej
-
0,5 łyżeczki octu
-
0,75 filiżanki cukru
-
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
-
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
Składniki na krem:
- 340 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
-
6 łyżek masła w temperaturze pokojowej
-
0,5 łyżeczki esencji waniliowej
-
1 filiżanka przesianego cukru pudru
-
0,5 filiżanki orzechów pekan
-
4 łyżki roztopionego masła
-
szczypta soli
Przygotowanie babeczek:
1. W misce wymieszałam mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
2.
w małym naczyniu połączyłam maślankę, ekstrakt waniliowy i ocet.
3.
W dużej misce ubiłam cukier, jajko i masło. Stopniowo dodawałam do niej mąkę na
przemian z maślanką. Mieszałam mikserem ustawionym na najniższe obroty, do
uzyskania jednolitej masy.
4.
Równe porcje nakładałam do przygotowanych foremek, wypełniając je do 3/4
wysokości. Piekłam około 22 minut, aż patyczek wbity w środek ciastka był
suchy.
5.
Po upieczeniu babeczki na 5 minut zostawiłam w formie, następnie przełożyłam je
na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu:
1. Mikserem ustawionym na wysokie obroty ubiłam masło, serek i esencję
waniliową. Stopniowo dodawałam cukier puder i mieszałam do połączenia składników.
2.
Orzechy uprażyłam, pozostawiłam do ostygnięcia. Następnie drobno je posiekałam
i przesypałam do małej miski.
3.
W rondelku roztopiłam 4 łyżki masła. Roztopionym masłem polałam orzechy,
dodałam szczyptę soli, wymieszałam aby orzechy dokładnie pokryły się masłem.
Odstawiłam do wystudzenia.
4.
Do kremu dodałam maślane orzechy.
5.
Babeczki udekorowałam kremem z uprażonymi na słono orzeszkami.
Musiały pachnieć fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń