Makaron z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami


Produkty dla dwóch osób:

- 250 g dowolnego makaronu (użyłam penne)
- 1 średnia cukinia
- 6 plastrów suszonych pomidorów w oliwie
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- garść czarnych oliwek (bez pestek)
- świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2- 3 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
- starta garść parmezanu

Przygotowanie:         

1. Makaron w osolonej wodzie gotuję 12 do 15 minut, pilnując aby był al dente.
2. Czosnek rozgniatam, cukinię kroję na pół plasterki i oba te składniki, przez kilka minut, podsmażam na patelni do grillowania (bez tłuszczu), co jakiś czas mieszając aby nie przywarły do naczynia i pilnując aby cukinia była jędrna i chrupiąca.
3. Umyty i osuszony szpinak, razem z pokrojonymi pomidorami, papryczką chili i oliwkami dodaję do grillowanej cukinii, mieszam i przez 2- 3 minuty podsmażam na oliwie z oliwek. Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym.Mieszam. Zdejmuję z ognia.
4. Na durszlaku odcedzam makaron, który ponownie wrzucam do stojącego na małym ogniu garnka. Dokładam całą zawartość z patelni i bardzo dokładnie mieszam wszystkie składniki. Nakładam na talerze, a obok w miseczce podaję do posypania starty parmezan.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz