Kompot z rabarbaru


Dzisiaj przepis na ulubiony kompot mojego męża czyli kompot z rabarbaru

Produkty:

- 0,5 kg różowych łodyg rabarbaru               
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilkanaście goździków
- 2 litry wody
- od 3 do 8 łyżek cukru (zależy czy wolimy kwaskowaty czy słodszy kompot, ja użyłam 3 łyżki brązowego cukru)
- odrobina kardamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. W garnku zagotowałam wodę.
2. Rabarbar umyłam i pokroiłam na kawałki.
3. Do wrzątku dodałam cynamon, goździki, kardamon, cukier i rabarbar. Gotowałam 20 minut.
4. Zdjęłam z ognia, ostudziłam i przecedziłam przez gęste sito.
5. Kompot piliśmy mocno schłodzony.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz