Sałatka z ryżem curry


Produkty:

- szklanka białego, długoziarnistego ryżu
- szklanka mrożonego (lub z puszki) zielonego groszku
- 1 łyżka curry
- 1 szklanka mrożonej kukurydzy (albo z puszki)
- 1- 2 drobno posiekane szalotki
- 1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę
- 1/2 zielonego ogórka pokrojonego w kostkę
- 1 marchewka starta na tarce
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- szklanka orzeszków ziemnych
- sól

Sos:

- 1/2 szklanki francuskiego dressingu
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

1. Ryż gotuję 12 minut we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie, do której dodaję łyżkę curry.
2. Po ugotowaniu odcedzam i zalewam zimną wodą. Odstawiam do ostygnięcia.
3. Groszek i kukurydzę (jeśli są mrożone) gotuję. Po zdjęciu z gazu odsączam z wody i mieszam. 
4. Gdy ryż, groszek i kukurydza ostygną mieszam ze sobą, dodaję pozostałe składniki.
5. Wszystkie składniki na sos umieszczam w miseczce albo w słoiku i mieszam, aż do połączenia. Gotowym polewam sałatkę i znowu mieszam.

1 komentarz