Babka ziemniaczana z boczkiem

W babce ziemniaczanej rozkochał mnie mąż, który kuchnię podlaskiej szlachty przywiózł do Warszawy z Białegostoku. 
Przez ostatni weekend, w Supraślu, zafundowaliśmy sobie kulinarne bomby kaloryczne, zajadając się w "Jarzębince" kiszką ziemniaczaną i kartaczami, w "Łukaszówce" wspomnianą już babką, a w "Alkierzu" mieliśmy smaka na pierogi, ale wybór był tak duży, że nie mogliśmy się zdecydować na ich rodzaj i stanęło "tylko" na piwie z gryczanego miodu.

Autorem i wykonawcą dzisiejszego dania ( i zdjęć) jest Kamil.

Produkty:        

- 2 kg ziemniaków
- 0,5 kg wędzonego boczku
- 2 cebule
- 3 jajka od szczęśliwej kury
- 4 łyżki oliwy (może być olej)
- 200 gr śmietany (u nas 12%)
- sól, pieprz, estragon, majeranek (do smaku)













Przygotowanie:

1. Ziemniaki obraliśmy, umyliśmy i tarliśmy na tarce o drobnych oczkach. Kamil dodał do nich olej i wymieszał.
2. W międzyczasie Kamil, cebulę i boczek pokroił na drobną kostkę i podsmażył na patelni. Kiedy miały już złoty kolor wymieszał je ze startymi ziemniakami. Całość doprawił do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną estragonu. Wymieszał.
3. Masę przelał do blachy wysmarowanej olejem i wstawił do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekł 60 minut. 
Babka jest również pyszna (a może i jeszcze pyszniejsza) na drugi dzień podgrzana na patelni). 
Idealnie smakuje podana z kefirem!

4 komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka ziemniaczana po prostu pychota, to są właśnie moje smaki z dzieciństwa,od zawsze kojarzy mi się z wakacjami u dziadków na Podlasiu ;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pochodzę z Warmii, więc babka jest mi znana od zawsze. Za ziemniakami w każdej postaci po prostu przepadam, a za babką to już w ogóle. Mogłabym jeść 24/7, nawet taką w wersji bezmięsnej, po prostu uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka ziemniaczana z boczkiem wygląda mega smacznie! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń