Produkty na ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
- zimna woda
Przygotowanie:
1. Do malaksera przesiewam mąkę, sól, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Przekładam składniki do dużej miski, dodaję parmezan, wlewam niewielką ilość zimnej wody i zagniatam ciasto.
3. Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję do rozmiaru formy.
4. Ciasto przekładam do formy na tartę i wypełniam wnętrze. Wałkiem dociskam ciasto wokół krawędzi i usuwam jego nadmiar.
5. Na ciasto wyłożone w formie na tartę, wykładam wycięty pergamin i kładę na niego fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia. Schładzam w lodówce 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
7. Po 30 minutach wyjmuję formę z ciastem z lodówki, wkładam ją do piekarnika i piekę 10 minut.
8. Wyjmuję z piekarnika i delikatnie usuwam fasolki ceramiczne i pergamin.
- 250 gr ugotowanego bobu
- 3 jajka od szczęśliwej kury
- 4 łyżki parmezanu
- słoik czerwonej smażonej papryki (280 gr), kupiłam Rolnika
- 200 ml gęstej śmietany 30% albo 36%
- świeżo zmielony pieprz
- garść świeżych liści tymianku, plus dodatkowe gałązki do przybrania
Przygotowanie:
1. W dużej misce, mieszam jajka, śmietanę i parmezanem. Dodaję tymianek, bób i odcedzoną paprykę. Doprawiam dużą ilością pieprzu.
2. Wlewam na ciasto i piekę około 20- 25 minut, do momentu kiedy tarta zrobi się blado złota.
3. Dekoruję gałązkami tymianku.
Najczęściej podaję z sałatką i białym winem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz