3 Bit

Dzisiaj kolejny przepis na super ciasto made in Dorota ;-)
Od niedzieli moje ulubione.
Dorota jest jego wykonawczynią, ja je tylko udokumentowałam i wpałaszowałam.

Składniki:

- puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
- ok. 500- 600 g herbatników maślanych
- 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
- małe bezy do dekoracji (opcjonalnie) albo około 100 g ulubionej czekolady

Produkty na masę budyniową:

- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 125 g masła
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- łyżka cukru pudru

Przygotowanie

1. Na dno formy wykładam warstwę herbatników.
2. Jeżeli używam mleko skondensowane, to gotuję je w garnku z wodą, na małym ogniu przez 3 godziny (puszka musi być cała pokryta wodą).
Jeśli zaś decyduję się na gotową masę kajmakową, wtedy podgrzewam puszkę w rondelku przez kilka minut, taki miękki karmel latwiej będzie się rozsmarowywał.
3. Masą smaruję warstwę herbatników, wyrównuję i przykrywam kolejną warstwą ciastek.
4. Przygotowuję budyń.  2 szklanki mleka gotuję z cukrem i masłem.
Pozostałą szklankę mleka miksuję z jajkami i mąką i wlewam ją do gorącego mleka. Gotuję około 2 minut cały czas mieszając. Budyń powinien zgęstnie i nie mieć grudek.
5.  Masę budyniowa wylewam na herbatniki, wyruwnuję i kładę ostatnią warstwę ciastek.
6. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję łyżkę cukru pudru.
7. Śmietanę wykładam na górę ciasta i dekoruję bezami lub posypuję startą czekoladę.









5 komentarzy

  1. To ciasto ostatnio często pojawia się na blogach, a ja za każdym razem wpadam, żeby na nie popatrzeć. W końcu to moje ulubione ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet pszczółce smakowało! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo, ale pyszność! uwielbiam:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wygląda ten 3bit... zresztą wszystkie przepisy masz bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń