Fasolka szparagowa z pomidorami


Składniki:

- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki oliwy
- 6 dużych, dojrzałych pomidorów, obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę
- 150 ml białego wytrawnego wina
- pół kilograma zielonej fasolki szparagowej, umytej i z wyciętymi końcami
- 16 czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku          

Przygotowanie:

1. W dużym rondlu podgrzewam oliwę, wrzucam cebulę z czosnkiem i na małym ogniu duszę 5 minut aż warzywa się zeszklą.
2. Dodaję pokrojone pomidory, białe wino, surową fasolkę, oliwki i sok z cytryny. Gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż sos zgęstnieje, a fasolka nie będzie surowa, pilnując jednocześnie żeby nie była zbyt miękka tylko al dente (20- 30 minut).
3. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, zdejmuję z kuchenki, nakładam do miseczek i podaję na stół.

1 komentarz