Budyń gotuję dla syna, który jest wielkim fanem tych deserów. Przygotowanie go nie zajmuje więcej czasu niż tego z torebki, a mam gwarancję, że ze względu na składniki, jest zdrowszy od tego kupnego. No i smaczniejszy....
Składniki na 3 porcje:
- 2 szklanki (500 ml) mleka
- 1 łyżka masła
- 3,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią albo 8 g cukru wanilinowego
- pół laski wanilii
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 żółtka
- ulubione owoce
Przygotować:
1. Wyskrobałam ziarenka z połowy laski wanilii.
2. 1,5 szklanki mleka zagotowałam z masłem, cukrem i wanilią.
3. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksowałam ze skrobią ziemniaczaną i żółtkami. Dodałam do gotującego się mleka, zmniejszając gaz na palniku. Mieszałam intensywnie, do zagotowania. Gotowałam minutę.
4. Przełożyłam do miseczek i udekorowałam owocami.
Przepis: Domowe Wypieki
Brak komentarzy
Prześlij komentarz