Lubię tę zupę za to, że jest prosta w przygotowaniu, sycąca i bardzo smaczna.
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 0,7 l bulionu warzywnego
- kilka łyżek oliwy
- 100 g sera feta
- kilka gałązek mięty
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Cukinie umyłam i pokroiłam w kostkę.
2. Cebule i czosnek obrałam. Cebule pokroiłam w piórka, a czosnek w plasterki.
3. Na dnie garnka rozgrzałam oliwę i zeszkliłam na niej cebulę i czosnek razem z kurkumą.
4. W międzyczasie obrałam ziemniaki i pietruszkę, które pokroiłam w kostkę.
5. Do garnka z cebulą i czosnkiem dodałam ziemniaki i pietruszkę. Warzywa zalałam bulionem.
6. Gotowałam na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodałam cukinię.
7. Zupę gotowałam do miękkości wszystkich warzyw czyli około 10-15 minut.
8. Gotową zupę zblendowałam na gładki krem i przelałam do garnka. Dosmaczyłam solą i pieprzem. 9. Świetnie smakuje podana z kawałkami sera feta i udekorowana listkami świeżej mięty.
Inspiracja: " Zakochane w Zupach"
Brak komentarzy
Prześlij komentarz