Zupa z buraków z jabłkiem


Ta zupa to przykład na to jak z niewielu składników wyczarować przepyszną potrawę.


Składniki:

- 80 g masła
- 2 średnie, obrane i posiekane cebule
- 2 obrane i posiekane ząbki czosnku
- 700 g surowych, oczyszczonych, obranych i pokrojonych w plastry buraków
- 2 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę jabłka
- 200 ml wytrawnego cydru (od biedy można zastąpić niesłodzonym sokiem jabłkowym)
- 1,2 l bulionu
- sól morska do smaku
- świeżo mielony pieprz
- dymka, oczyszczona i pokrojona do podania
- śmietana do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Masło roztapiam w dużym garnku na małym ogniu. Wkładam cebulę, czosnek i co jakiś czas mieszając, smażę około 8 minut aż cebula się zeszkli i będzie miękkie.
2. Dodaję buraki i jabłko, smażę 5 minut, nie zapominając o mieszaniu.
3. Wlewam cydr, gotuję kilka minut do momentu odparowania. Dodaję bulion, doprawiam solą i pieprzem.
4. Zawartość garnka, na dużym ogniu,  doprowadzam do wrzenia, przykrywam, zmniejszam ogień i gotuję 30 minut.
5. Zupę miksuję partiami w blenderze i z powrotem wlewam do garnka ( w razie potrzeby doprawiam do smaku).
6. Na odrobinie masła podgrzewam na patelni dymkę, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję do rozlanej do misek zupy.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz