Produkty:
- 1 szklanka kuskusu
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1,25 szklanki gorącego bulionu
- 1 marchewka
- czerwona papryka
- mała czerwona cebula
- ciecierzyca odsączona z puszki
- posiekana natka pietruszki
- posiekany koperek (opcjonalnie)
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyzeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Paprykę i cebulę pokroiłam w kostkę, marchewkę starłam na tarce, a natkę posiekałam.
2. Kuskus wymieszałam z rodzynkami i zalałam gorącym bulionem, powyżej 0,5 centymetra poziomu kaszy. Zostawiłam pod przykryciem na pięć minut.
3. Po tym czasie kaszę rozdrobniłam widelcem.
4. Składniki sosu dobrze ze sobą wymieszałam.
5. Do kuskusu dodałam pokrojoną cebulę, ciecierzycę, koperek i natkę pietruszki. Polałam przygotowanym sosem i wymieszałam.
taką sałatkę zjadłabym z ogromną chęcią. uwielbiam kaszkę kuskus;)
OdpowiedzUsuńRobi się ją błyskawicznie i jest pyszna. Najczęsciej robię ją rano i zabieram w pojemnku do pracy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam i kuskus i ciecierzycę, wspaniała sałatka, chętnie bym w niej widelec zanurzyła!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta sałatka, szczególnie dodatek rodzynek.
OdpowiedzUsuń