Sałatka z kuskusem i ciecierzycą


Produkty:

- 1 szklanka kuskusu
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1,25 szklanki gorącego bulionu
- 1 marchewka
- czerwona papryka
- mała czerwona cebula
- ciecierzyca odsączona z puszki
- posiekana natka pietruszki
- posiekany koperek (opcjonalnie)

Sos:

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyzeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1. Paprykę i cebulę pokroiłam w kostkę, marchewkę starłam na tarce, a natkę posiekałam.
2. Kuskus wymieszałam z rodzynkami i zalałam gorącym bulionem, powyżej 0,5 centymetra poziomu kaszy. Zostawiłam pod przykryciem na pięć minut.
3. Po tym czasie kaszę rozdrobniłam widelcem.
4. Składniki sosu dobrze ze sobą wymieszałam.
5. Do kuskusu dodałam pokrojoną cebulę, ciecierzycę, koperek i natkę pietruszki. Polałam przygotowanym sosem i wymieszałam.


4 komentarze

  1. taką sałatkę zjadłabym z ogromną chęcią. uwielbiam kaszkę kuskus;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robi się ją błyskawicznie i jest pyszna. Najczęsciej robię ją rano i zabieram w pojemnku do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i kuskus i ciecierzycę, wspaniała sałatka, chętnie bym w niej widelec zanurzyła!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się ta sałatka, szczególnie dodatek rodzynek.

    OdpowiedzUsuń